
Informatieapp voor ouders met lage gezondheidsvaardigheden
Ondanks de ondersteuning van de TOP-kinderfysiotherapeut binnen het TOP-programma willen ouders ook zelf betrouwbare informatie over vroeggeboorte kunnen vinden, zodat ze minder afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van zorgprofessionals. Daarom is een informatieapp ontwikkeld (e-TOP).
Met een subsidie van Strong Babies doen we onderzoek naar hoe bruikbaar de e-TOP-app is voor ouders met lage gezondheidsvaardigheden, tijdens het eerste jaar thuis met hun zeer prematuur geboren baby. Vijftien ouders met lage gezondheidsvaardigheden die meedoen aan het TOP-programma gaan de app zes weken gebruiken. We verzamelen gegevens over hun appgebruik. Ook nemen we vragenlijsten en interviews af over hun ervaringen met de app. Op basis van de resultaten maken we een lijst met aanpassingen om de app beter te maken voor deze ouders.
In dit onderzoek werken we samen met HvA Urban Vitality, Care4Neo en Pharos. De uitkomsten van deze studie worden verwacht in het voorjaar van 2026.

Samen beslissen in de eerstelijns kinderfysiotherapie
Het EOP is betrokken bij een onderzoek naar de implementatie van 'Samen beslissen' in de eerstelijns kinderfysiotherapie met een subsidie van Zorginstituut Nederland. In Nederland worden jaarlijks meer dan 23.000 kinderen behandeld door een eerstelijns kinderfysiotherapeut, bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke beperking of motorische achterstand.
Het belangrijkste doel van dit project is om 'Samen beslissen' te implementeren in de eerstelijns kinderfysiotherapie en daarmee de stem van het kind te betrekken bij het bespreken van onderwerpen, inventariseren van behoeftes en stellen van doelen.